Construiți obiceiuri orale sănătoase pentru copiii dumneavoastră

copil mare

1. Prima vizită  a copilului la stomatolog ar trebui să se facă în jurul vârstei de un an. Aceasta va fi și o oportunitate de a învăța cât mai multe lucruri despre întreținerea sănătății dentare viitoare a copilului dumneavoastră.

2.  Încercați să transformați spălatul pe dinți în ceva distractiv: cântați cântecele, jucați-vă de-a v-ați ascunselea căutând dinozauri în gura fiecăruia, citiți povești despre dințișori sănătoși și vizite la stomatolog. Cel mai important este să vă asigurați că spălați dinții copilului dumneavoastră într-un mod corect până la vârsta la care acesta este capabil să-și scrie numele propriu fără greșeală.

3.  Folosiți o pastă fără fluor sau cu maxim 500 ppmF/ml (când a învățat să scuipe). Aveți grijă ca tubul de pastă să nu rămână la îndemâna copiilor.

– după 6 ani se poate folosi o pastă cu 1000 ppmF/ml

– dupa 8 ani se poate folosi ața interdentară

periuța se schimbă la 3 luni, este adaptată fiecărei vârste și este recomandată de medicul stomatolog

periajul se face după fiecare masă și obligatoriu seara înainte de culcare

4.  Mesele sănătoase sunt importante în general pentru sănătatea copilului. Încercați să evitați mâncarea care conține acizi , zahăr sau este lipicioasă, între mese. Alimente sănătoase atât pentru sănătatea generală cât și dentară, între mese, pot fi: nuci, brânză, iaurt, fructe și legume.

5.  Despre dulciuri știm cu toții că provoacă carii dentare. Cu toate acestea părinții trebuie să știe că nu cantitatea de dulciuri dăunează dinților, ci frecvența cu care acestea sunt mâncate și momentele în care se face acest lucru. De fiecare dată când se consumă ceva cu zahăr, bacteriile orale produc acid care atacă smalțul dinților. Acesta este motivul pentru care dulciurile sunt recomandate la sfârșitul mesei normale când urmează și spălatul pe dinți.

Este important să faceți un consult o dată pe an pentru a descoperi eventualele carii de pe dinții de lapte și pentru a le trata. De asemenea, controlul la medicul dentist poate să ofere informații despre erupția corectă a dinților permanenți și nevoia unui tratament ortodontic.

Cu cât prima vizită a copilului la stomatolog va fi mai plăcută cu atât șansa unui adult cu dinți sănătoși va fi mai mare.

Dr. Amihăesii Luiza