8 cauze ale sângerării gingivale
Pentru a avea un zâmbet sănătos și luminos este esențial să ne păstrăm gingiile sănătoase. Primul și cel mai bun tratament este menținerea igienei oro-dentare.
Sângerarea gingivală poate fi extrem de deranjantă atât din punct de vedere fizic cât și din punct de vedere psihic. Este important să înțelegem că sângerarea gingivală este o problemă care necesită tratament.
Iată câteva motive care pot determina sângerarea gingivală:
1. Bolile gingivale reprezintă cea mai frecventă cauză a sângerărilor gingivale. Stadiul inițial al bolii este cunoscut ca gingivită – atunci când gingia apare umflată și lucioasă. Sângerarea apare în special în timpul alimentării sau periajului. Dacă nu este tratată în acest stadiu poate duce la parodontită și în final, la pierderea dintelui.
2. O tehnică agresivă de periaj dentar împreună cu folosirea unei paste de dinți abrazive poate face mai mult rau decât bine dinților și gingiilor, ducând la sângerări și retracții gingivale.
3. Cariile situate în apropierea gingiei acționează ca un iritant permanent pentru aceasta și mențin un nivel crescut de placă, favorizând gingivita.
4. Obturațiile (plombele) care nu urmează perfect conturul dintelui acționează ca o spină iritativă pentru gingie, menținând starea de inflamație și sângerarea.
5. Lucrările dentare care nu sunt perfect adaptate la dinte (care sunt în sub și supracontur) mențin de asemenea o stare de inflamație gingivală și favorizează retenția de alimente.
6. Fumatul determină o permanentă inflamare a gingiilor datorită modificărilor chimice produse de gudroane dar și o iritare a gingiilor datorită căldurii locale.
7. Modificările hormonale, apărute în sarcină dar și în perioada de pubertate, pot duce la inflamații ale gingiei motiv pentru care este important controlul stomatologic la 3-6 luni la femeia însărcinată și la 6 luni la copii în pubertate.
8. Alte cauze ale sângerării gingivale sunt reprezentate de bolile sistemice cum ar fi deficiența de vitamina K, bolile autoimune dar și de anumite medicamente (ex.contraceptive, anticoagulante, antidepresive și unele antihipertensive).
Noi recomandăm consultul stomatologic înainte de administrarea oricărui tip de tratament, apa de gură sau paste de dinți speciale pentru sângerări gingivale deoarece dacă nu tratăm cauza, sângerarea nu dispare. Tratamentul sângerării gingivale poate fi adesea foarte simplu: igienizare, învățarea unei tehnici corecte de periaj, tratarea cariei sau înlocuirea obturațiilor neadaptate.
Echipa Ambra